Η δράση «Ανάπτυξη Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultrafast Broadband» (UFBB) εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την υπαγωγή της στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ και μια από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά παρεμβάσεις στην ανάπτυξη δικτύων ευρυζωνικών υποδομών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Το UFBB θα καλύψει περιοχές της Ελλάδας που δεν περιλαμβάνονται στα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παροχών. Αποτελεί συνέχεια των δράσεων Superfast Broadband (SFBB) και Rural Broadband και μέσω αυτής προωθούνται αφενός οι στόχοι κάλυψης με ευρυζωνικές υποδομές νέας γενιάς (NGA) που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025, στο πλαίσιο της πολιτικής «Connectivity for a European Gigabit Society» και αφετέρου γεφυρώνεται το ψηφιακού χάσμα μεταξύ των περιφερειών/περιοχών της χώρας.
Το έργο UFBB πρόκειται να παρέχει πρόσβαση σε περίπου 2,4 εκατομμύρια πολίτες στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1Gbps, μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη, καλύπτοντας 812.155 τρέχουσες ενεργές συνδρομητικές γραμμές έως το 2023.
Εκτιμάται ότι, μέχρι το 2023 το 76% του πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας 1Gbps (58% θα καλύπτεται από δίκτυα που θα αναπτύξουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και 18% από το δίκτυο UFBB) και το 24% του πληθυσμού με ταχύτητες 30-100Μbps (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που καλύπτονται από το έργο Rural Broadband).
Η δημόσια δαπάνη του έργου πρόκειται να καλυφθεί με την αξιοποίηση 300.000.000 εκατ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020 (265 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ) και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (35 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), ενώ τα 400.000.000 εκατ. ευρώ που υπολείπονται θα καλυφθούν από ιδιωτική συμμετοχή.
Η διάρκεια του έργου υπολογίζεται σε 20 έτη (κατασκευή και λειτουργία του δικτύου) με τριετή περίοδο κατασκευής, ενώ μετά το τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές του έργου θα ανήκουν πλήρως στο ελληνικό δημόσιο.
Το έργο σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η οποία έχει την κυριότητα του έργου και υλοποιείται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ τομέα ΤΠΕ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.